Kiruna-Podden

Välkommen till Kiruna-Podden! Precis som Kiruna-Tidningen så görs den för, av och om Kiruna och Kirunaborna. Producent är Sofia Agronius.

Du hittar alla avsnitt här samt på andra ställen där poddar finns. Följ också Kiruna-Podden på Facebook och Instagram för att se vad vi har på gång. Har du tankar, tips, förslag och synpunkter? Kontakta oss på kirunapodden@kirunatidningen.se

Avsnitt 16. Säsongsavslutning! Detta avsnitt kanske kan bidra med inspiration till ett äventyr? Sara Falck har ägnat nästan ett halvt år till att vandra Pacific Crest National Scenic Trail, som ligger på USA:s västkust. Leden är nästan 430 mil lång. Hör henne berätta om strapatser hon varit med om, vänner hon mött och vad som händer mentalt respektive fysiskt under en sådan lång vandring. God lyssning!

Foto: Privat
Jingel: Mattias Timander
Övrig musik: slip.stream

Avsnitt 15. Välkommen till ett avsnitt som är smockfullt med information och därför lite extra långt. Det kom ett önskemål från en lyssnare om att få höra om den stundande flytten av Kiruna kyrka. Jag bjöd då in Stefan Holmblad och Joel Ahlquist från LKAB för den tekniska biten i hur man flyttar en så stor träbyggnad. Kyrkoherde Lena Tjärnberg för att höra hur Kiruna pastorat påverkas. Och så en ung blivande organist, Vilgot Westerlund Väppling, som berättar om hur det är att spela orgel och bjuder oss på vackert spel på det mäktiga instrumentet. Det blir både nytta och nöje i avsnittet. God lyssning!

Producent: Sofia Agronius
Jingelmakare: Mattias Timander
Musikstyckena som Vilgot spelar på orgeln:
Preludium i klassisk stil, Gordon Young
Hertzlich thut mich verlangen, Johann Sebastian Bach
Källor till fakta i avsnittet:
– Boken Kiruna 100 år del 2, artikel om kyrkor i Kiruna av Rune Backlund
– kirunalapland.se
– Kiruna kommun
– Norrbottens museum

Avsnitt 14. Vad innebär det att ha ett barn som behöver ständig tillsyn på grund av en livshotande sjukdom? Hur klarar man av sömnbrist och oro? Ni får träffa Lise-Lotte Oskarsson vars dotter fick typ 1-diabetes för drygt 1,5 år sedan. Hur förändras ens liv och rutiner? Ni hör svaren i avsnittet. Dessutom om hur viktigt det är att inte glömma bort sig själv i det nya sättet att leva. För att överleva och fungera. God lyssning.

Avsnitt 13. Fanny Kivimäki besöker Kiruna-Podden och berättar om sitt liv som yrkesverksam dansare, hur hon hittar sina idéer, vad dans och rörelse kan betyda för människor och hur rötter och hemlängtan är en källa av inspiration för henne. Hoppas du också smittas av hennes underbara energi, sätter igång din favoritmusik, sluter ögonen och låter kroppen röra på sig. God lyssning!

Foto: Monika Manowska
Klipp och ljudmix: Marie-Louise Niia
Jinglar: Mattias Timander
Producent och programledare: Sofia Agronius

Avsnitt 12. I detta avsnitt möter vi Kiruna växers projektledare Mats Tyni som med en bakgrund inom IT och rymdbranschen nu jobbar med att försöka öka antalet kirunabor. Detta med hjälp av 65 lokala företag som har behov av att kompetent arbetskraft flyttar hit och hittar sitt hem här. Det blir en del snack om ”tiny homes” men även om den gemensamma historia som många här uppe delar. God lyssning!
Avsnitt 11. Vad är ett ”nördkonvent”? Vi bjöd in två av dem som arrangerar GirCon för att få veta mer, Lina Brännström och Gudrun Skogsberg. Detta konvent sker 1-3 mars, 2024, och är ett initiativ från ungdomar här i Kiruna som annars får åka långt för att vara med på liknande aktiviteter. Cosplay, bräd- och rollspel, lajv, utställningar och praktiska workshops bjuds det på i dagarna tre. Förhoppningen är att detta ska kunna bli något återkommande som gör att ”nördar” från hela Sverige kommer till Kiruna. God lyssning!
Jingel: Mattias Timander 
Övrig musik: slip.stream
Avsnitt 10. Monstera gästar poddstudion! Ett ungt band som hittat varandra på gymnasiet och nu spelar och skriver låtar ihop. Vi pratar om hur de börjat med musiken, hur det är att stå och spela för stor publik på Kirunafestivalen, Tusen toners betydelse och mycket mer. Monstera består av Emilia Brännström, Maja Costa Sjöström, My Eliasson och Milly Sundgren. God lyssning!
Musik i avsnittet:
Jinglar – Mattias Timander
Don´t you Dare – Monstera
Marionettes – Monstera
Övrig musik från slip.stream
Foto: Jörgen Medman
Premiär för säsong 2!
Avsnitt 9. Vår första gäst för säsongen är Maria Lind, ny konstmuseichef för Kin – museum för samtidskonst. En person med spännande meriter och erfarenheter som tagit tag i museets verksamhet så att det ska bli en mer aktiv del av Kiruna, Norrbotten och i Barentsregionen. Vi får veta mer om samtidskonst och hur en kan närma sig den, vad som händer på museet och lite om Marias bakgrund. God lyssning!
Foto: Anna Titova
I det fjärde och sista specialavsnittet från Kiruna-Podden möter jag Mattias Timander, en ung kulturarbetare med litteraturen nära hjärtat. Med en grund i teater och musik har han gett sig ut i stora världen och utforskar sin litterära röst. Ett kallprat med värme. Från oss till er. Vi hörs under 2024 igen. Gott Nytt År!
Text i avsnittet:
”Kiruna betyder ripa” av Mattias Timander
Juljingel: Mattias Timander
Producent: Sofia Agronius
Ljudeffekt: slip.stream
Dagens kallpratare är Lena Ylipää, konstnär baserad i Lainio sedan många år tillbaka. Hennes arbeten utgår ofta från vardagen i Tornedalen. Ni får höra henne berätta om några av hennes verk och att upptäcka att dessa till viss del är självporträtt. Du får även höra om att vara ”stugunge” i Lainio, att betrakta historieskrivningen med nya ögon och att återta ett modersmål. God lyssning!
Producent: Sofia Agronius
Jingel: Mattias Timander
Övrig musik från slip.stream
Dagens kallpratare är Lars Lindberg som spenderat sitt yrkesliv inom media, bland annat som chefredaktör på NSD, VD på Radiotjänst och han har också varit ordförande i Tidningsföreningen i Kiruna. Idag är han skribent och debattör. Han luftar sina funderingar om Kiruna just nu. God lyssning!
Producent: Sofia Agronius
Jingel: Mattias Timander
Övrig musik från slip.stream
Första kallpratare ut är Ida-Maria Svonni som delar med sig om hur det är att leva med en fot i den samiska kulturen och den andra i den lantalaisiska, men också om hur kunskap leder till förståelse, något hon lärt sig sedan barndomen i Svappavaara. Hör också om hennes projekt Bada i Kultur som hon genomför på Jukkasjärvi hembygdsgård. God lyssning!
Producent: Sofia Agronius
Jingel: Mattias Timander
Övrig musik från slip.stream
Avsnitt 8. Wilma Saga är den unga poeten med fötterna djupt rotade i Malmfälten. Hon beskriver livet här uppe rakt på så att det träffar en rätt i hjärtat. Hennes texter har tagit henne till finaler i Poetry slam, teveprogram, tidningsartiklar och festivaler som till exempel Bok & Bild på Kulturens hus i Luleå. Vi pratar om allt möjligt bland annat om arbetet som mekaniker i gruvan och varför det är positivt när hennes mamma gråter… God lyssning!
Wilma Saga bjuder på två av sina texter:
”Vi är verkligheten” och ”Urkraft”
Jingel: Mattias Timander
Producent: Sofia Agronius
Avsnitt 7. Johanna är fjärde generationen som driver klädbutiken Centrum. En butik med anor – snart 100 år! Om att fortsätta en tradition att driva butiken, att förmedla sin historia, hur klädbranschen förändrats genom åren, om Centrumhuset som Lina Hjort byggt 1923 och sen får vi höra om kusligheter som hänt i huset såklart… Jag ringer också upp Johanna och checkar läget efter att huset revs i början av december. God lyssning!
Jingel: Mattias Timander
Klipp och ljudmix: Marie-Louise Niia och Sofia Agronius
Producent: Sofia Agronius
Avsnitt 6. Clara Nyström drogs upp till Kiruna efter att ha hört om Kirunas spännande historia och framtid på sin utbildning till bebyggelseantikvarie. Hon är en av dem som kämpar för att behålla kulturvärden i den enormt spännande stadsomvandling som pågår för fullt. Avsnittet spelades in tidigare i höst och innan inspelningen gick vi ut, bad vi er lyssnare ställa frågor till Clara. Det kom ett gäng! Följ oss gärna på sociala medier för bilder på byggnader, skulpturer och annat som nämns i avsnittet. Dessutom får ni en julhälsning från Kiruna Bokhandel. God lyssning!
Jingel: Mattias Timander
Producent: Sofia Agronius
Track: ”Top Of The Tree” Music provided by https://slip.stream
Avsnitt 5. Magnus Lundgren har i över 30 år varit körledare i Kiruna. Han drogs upp till hit med hjälp av rymden men landade i musiken och Kirunas levande kulturliv. Vi får följa med på en körträning med Vox Arctica och vi pratar om det hälsosamma med att sjunga i kör och målet att få en grupp människor att sjunga tillsammans och inte bara samtidigt. När flera röster blir en är det mäktigt. God lyssning!

Jingel: Mattias Timander
Musik: Natten går tunga fjät i arrangemang av Magnus Lundgren med kören Vox Arctica
Producent: Sofia Agronius
Avsnitt 4. Good Embers består av Helena Sydberg och Eléonor Tornéus som hittat varandra i längtan efter att uppfylla sina musikdrömmar. Vi pratar om vad de skapar för musik, inspiration, att börja med drömmen senare i livet och mycket mer. Vi får dessutom höra lite av två av deras egna låtar som är omöjliga att inte bli berörd av. En Kiruna-Tidningenproduktion i ditt öra. God lyssning!

Musik: Under himlens tak – Good Embers, Varannat steg – Good Embers.
Intro och jingel: Mattias Timander
Producent: Sofia Agronius
Avsnitt 3. Kiruna kommun kämpar för att behålla och öka antalet invånare. Det ekonomiska läget är kärvt i en tid av nybyggen och samhällsomvandling. Hur bygger man ett attraktivt samhälle? Kultur är en del av svaret. Hör mer om vad det innebär att ansöka om att Kiruna ska bli Europeisk Kulturhuvudstad 2029 och vad förhoppningen är att det ska leda till i livskvalitet för Kirunaborna. Gäster är Emma Jonsson, tillväxtstrateg, och Sofia Lagerlöf Määttä, kulturstrateg, Kiruna kommun.

Producent: Sofia Agronius
Musik: Mattias Timander
Avsnitt 2. Björn Pettersson Thuuri, musikprofil och projektledare för Kultura Kiruna, intervjuas om livet med musiken och om att rådda en stor och spännande kulturfestival i Kiruna nu i november. Det blir ett samtal om att bo på liten ort och arbeta med musik och kultur. Om att skapa det en själv känner behövs för att kunna bo kvar. Det handlar också om näringslivets roll i att vilja skapa ett attraktivt samhälle men framförallt att vi uppnår mycket tillsammans när vi hjälps åt. Självklart får du höra mer om Kultura Kiruna som pågår 17-26 november. God lyssning!
Jingel: Mattias Timander
Producent: Sofia Agronius
Foto: Helena Sjöholm
Avsnitt 1. Vår nya satsning Kiruna-Podden presenteras av poddens producent och programledare Sofia Agronius och Tidningsföreningens ordförande Alex Olofsson. Kiruna-Tidningens tidigare redaktör Peter Pääjärvi om arbetet med Kiruna-Tidningen i dag. Tidningens förste chefredaktör och ansvarige utgivare Kjell Törmä berättar om när Tidningsföreningen bildades och det allra första numret av Kiruna-Tidningen kom ut i december 1991.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial