Rösta på Årets Kirunabo 2020

Rasmus Johansson

Rasmus Johansson tillhör världseliten i grenen freestyle på snöskoter. Hans hopp och tricks har dragit storpublik såväl hemma på Snöfestivalen i Kiruna som på olika uppvisningar runt om i Sverige och utomlands. Till tävlingsmeriterna hör ett VM-guld och flera fina placeringar i prestigefyllda X-games i USA. Förra året kraschade han otäckt under X-games, men i år var han tillbaka och nådde en fjärdeplats i finalen.

Emma Bergman och Emma Jonsson

Som ledare för projektet Stadsliv Kiruna har Emma Bergman och Emma Jonsson skänkt färg och liv åt Kirunas centrum. De har tagit initiativ till nya evenemang och under detta år även sett till att dessa varit coronasäkra. Emma och Emma ser även till att lyfta fram och förgylla de aktiviteter som finns sedan länge. Ett exempel är sagotälten och utsmyckningarna med boktema under den årliga Bokfestivalveckan. 

Jean-Claude Marclay

Jean-Claude Marclay är församlings­herde i Vittangi församling och bidrar i hög grad till att kyrkan är en del av det som händer i Vittangi, Lannavaara och de övriga byarna i området. Jean-Claude leder vanliga gudstjänster och bönestunder, men är inte rädd för att testa nya grepp såsom att livesända predikningarna via sin mobil för att nå de som på grund av coronan inte kan besöka kyrkan.

Anders och Merja Bergwall

Anders och Merja Bergwall är fjäll­räddarna och turistföretagarna i Abisko som brinner för alpina äventyr och fjällsäkerhet. Tillsammans har de startat den ideella organisationen Replacing Luck, vars namn ger budskapet att kunnande, bra utrustning och goda förberedelser är mycket bättre att lita till på fjället än att man ska råka ha tur med vädret och snöförhållandena.

Elin Anna Labba

Med sin bok Herrarna satte oss hit har journalisten och författaren Elin Anna Labba kastat ljus över en dyster händelse i vår historia, tvångsförflyttningen av samiska familjer och deras renar från Karesuandoområdet till Väster­bottensfjällen efter en gräns­överenskommelse mellan Sverige och Norge år 1919. Elin Anna Labba är ättling till några av de som tvingades lämna sin hemtrakt. Hennes bok är nominerad till Augustpriset 2020.

Rebecca Lundh

Fotografen Rebecca Lundh har förvandlat Kirunas omgivningar och natur till en magisk studio för bilder på studenter, familjer, barn och brudpar. Giftaslystna från när och fjärran väljer att viga sig i Kiruna kommun för möjligheten att bli fotograferade av Rebecca på Kebnekaises topp eller någon annan vacker plats. Rebecca är även aktiv på sociala medier där hon öppenhjärtigt delar med sig av tankar om livet.